שלא תטעו- הפוסט הבא לא בא להגיד לכם לא להוציא ספר לבד, אך בהחלט לא לכל אחד זה מתאים. במידה ויש לכם הרבה זמן פנוי, ניסיון עם ספר אחד או יותר שכבר הוצאתם לבד, ידע בתחום ואנשי מקצוע עליהם אתם כבר יודעים ומכירים את עבודתם המקצועית- אז אולי זה כדאי, אבל לא לפני שניתן לכם טיפים ונציין בפניכם 10 טעויות שממש לא בא לכם לעשות.

(האמת- יש הרבה יותר מ-10, אבל נשמור משהו לפוסט הבא…..)

 

  1. הפקת ספר היא מקצוע, היא דורשת מיומנויות, מקצועיות וידע רב. גם הוצאות לאור עושות טעויות, קל וחומר אדם שלא עוסק בזה. מפיק מקצועי דומה לקבלן שיודע לסנכרן בין כל אנשי המקצוע (ויש הרבה…), ובעל טביעת עין מקצועית וחדה לעיצוב, לפורמט, לפוטנציאל השיווקי, לשם הספר, לבידול ולייחודיות, לאורך הטקסט ועוד. ולכן, הספר שלכם צריך עין מקצועית של מישהו מהתחום לפני שרצים איתו לבית הדפוס.
  2. כמות עותקים– אל תתפתו להדפיס כמות גדולה מדי של עותקים (אפילו שזה מאוד מפתה להצטלם בבית הדפוס ליד ערמות ספרים שעוקפות אתכם בגובה 😊 ). במידה ולא גיבשתם אסטרטגיית פרסום ושיווק נכונה, סביר שתחלקו מספר מוגבל של עותקים לחברים ולמשפחה, ובסופו של דבר תישארו עם כמות כזאת שתצריך מכם לשריין חדר ייעודי בבית לאחסון.
  3. בחירת אנשי מקצוע– לא מספיק להתקשר לעורך/ת, מעמד/ת או מאייר/ת שמישהו נתן לי את הטלפון שלהם ולעשות השוואת מחירים. על מנת לבחור את אנשי המקצוע שיעבדו על הספר שלכם יש לקבל המלצות מיותר מאדם אחד, לראות עבודות קודמות, ולהבין האם סגנון העבודה שלהם והביצוע מתאים לסוג הספר שלכם. לא כל בעל מקצוע יעמוד בזמנים, ולא כל אחד יאפשר למחבר לאשר כל צעד באמצע העבודה.
  4. הגהה עצמית– רבים נוטים לחשוב כי עבודת ההגהה היא עבודה פשוטה. "אני אקרא את הספר מספר פעמים ואתקן את כל הטעויות. הרי מי מכיר את הטקסט טוב ממני?"-  טעות! מגיה מקצועי עושה עבודה נוספת מלבד תיקון טעויות כתיב. מה שנראה מובן וברור לכם לא בהכרח יהיה כזה לקורא מבחוץ. אל תחסכו בצד המקצועי!
  5. מחיר– הסכומים אותם גובים אנשי המקצוע נעים בטווחים יחסית רחבים. לא בהכרח מה שיקר הוא טוב או ההיפך. אבל מה שבטוח, שאם הלכתם על איש מקצוע שעובד עם לקוחות בודדים, ולא מוזרמת אליו מסת עבודה בשוטף- תאלצו לשלם מחיר גבוה יותר.
  6. בחירת שם ועיצוב עטיפה לספר- שני הדברים הקריטיים ביותר שיקבעו האם להרים דווקא את הספר שלכם מתוך מאות ספרים אחרים ולהציץ בתקציר שלו. פה נדרשת חשיבה מעמיקה, שמצריכה אנשי שיווק, קריאטיב, קופירייט נכון ומעצבים מקצועיים שכל הידע והניסיון שלהם לאורך השנים הוא עם ספרים בהכרח (שימו לב שמעצבי עיתונות, כרטיסי ביקור וכו' הם לא האנשים עם הידע המתאים). לא כל אדם שיודע לצייר או לעבוד עם פוטושופ ייתן את התוצאה המושלמת לספר שלכם.
    חשוב לדעת שבשלב זה נדרשים יותר מזוג אחד של עיניים (יותר לכיוון של 10… אם לא יותר…).
    דבר נוסף שחשוב שתיקחו בחשבון- אם ייעדתם את הספר שלכם להגיע למדפי חנויות הספרים, יש התייעץ עם האנשים הנכונים המכירים את עולם חנויות הספרים ויודעים איזה סגנונות הם אוהבים להציג בפרונט.
  7. זמן והשקעה– חשוב לדעת שלכל איש מקצוע יש את הזמן שלו, הספייס שהוא אוהב לתת לעבודה שלו, הלו"ז של שאר העבודות שמחכות לו על השולחן וכו'. לפני שנכנסים לעבודה מול איש מקצוע יש לדעת כמה זמן נדרש לתת מראש לסוג העבודה הספציפית הנדרשת ממנו, ולדעת שלא תמיד כל אנשי המקצוע יעמדו בזמנים שציפיתם. על מנת שהדברים יתקתקו קחו בחשבון שעליכם "לעבוד" בזה. עליכם להיות בתיאומים שוטפים כל הזמן בין אנשי המקצוע שבחרתם, לוודא שהם "מדברים באותה שפה" (כמו למשל שהגרפיקאי "מדבר בשפה" של בית הדפוס וכדומה), לוודא שכל אחד מהם יודע איזו עבודה מתבצעת לפניו ואיזה אחריו, ויודע להתאים את עצמו ואת הספר לכך.
  8. הפצה– לאחר שעבדתם כל כך קשה על הספר שלכם ורציתם שיראה עולם ושהעולם יראה אותו, מגיע השלב החשוב ביותר שבו עליכם לחשוף אותו ולבצע חדירה נכונה לשוק הספרים על מנת שיקבל את מקום הכבוד שלו מבין כ-10,000 כותרים שיוצאים בשנה (!)
    לשם כך יש לפעול במספר מישורים. הראשון מבניהם שנציין הוא הפצה לחנויות. על מנת שהספר שלכם יגיע גם לחנויות עליכם ליצור קשר עם מפיץ מקצועי שמכיר את חנויות הספרים ושהן מכירות אותו ומקבלות את הספרים שהוא מפיץ. שימו לב שהחנויות לא יקבלו את הספר שלכם אם תגיעו באופן עצמאי ותבקשו לעלות על המדף.
  9. שיווק ויחסי ציבור– אין ספק שספרכם הוא הטוב ביותר בעיניכם, אך שימו לב שלצורך פרסום נכון נדרשת התאמה לקהלי יעד, פילוח נכון של האוכלוסייה שסביר שתתעניין בספר שלכם, וכמובן- הגעה אליה בפועל. לשם כך לא מספיק שתעלו פוסטים בפייסבוק שלכם (על אף שמדובר בפעולה חשובה ביותר, שאם עושים אותה נכון אפשר להרחיב את המעגלים האישיים שלכם). יש להגיע לחשיפה במקומות הקריאה והתרבות הייעודיים בהם מבקרים קוראי ספרים, להעלות קמפיין שיווקי יצירתי ש"ירוץ" ברשת, וכמובן- כתבה בעיתון וראיון ברדיו לא יכולים להזיק 😊
  10. טיפ קטן- במידה והוצאתם ספר באופן עצמאי, יש לדעת כי עליכם להירשם כעצמאיים במס הכנסה ולעבוד באופן צמוד עם רו"ח.
 

לסיכום,

כהוצאה לאור הקיימת מעל 40 שנה, נתקלנו בעוד עשרות מקרים של סופרים שבאו אלינו לאחר ש"נפלו" עם הרבה כשלים וטעויות בתהליך ההפקה ו/או השיווק של הספר שלהם. כדאי תמיד להתייעץ עם בעלי ניסיון.